We hebben een aantal pogingen gedaan in SharePoint, maar dat bleek een moeizaam proces te zijn. UltiPoint was veel flexibeler.

Kurt Lommens - IT en Operations bij Engicon

Een efficiënter en goedkoper ERP systeem dankzij UltiPoint

Kurt Lommens, verantwoordelijk voor IT en Operations bij Engicon, neemt ons mee in het digitaliseringsverhaal van de West-Vlaamse wereldspeler. Engicon bouwt en levert allerhande grote bouwwerken zoals opslagtanks en verwerkingsinstallaties.

Het verhaal van Engicon en Ad Ultima Group begon 11 jaar geleden. De implementatie van Axapta 3.0 destijds was een project met een termijn van 1,5 jaar. Ondertussen werken Engicon en Ad Ultima al jarenlang samen. Het stokpaardje is de front office/back office visie.

Bekijk de video

Ex Arte’s UltiPoint zorgde voor de verwachte SharePoint functionaliteiten

Enkele jaren na de implementatie van hun ERP systeem zocht Engicon naar een manier om data en files te delen, zowel intern als extern. SharePoint kwam naar de oppervlakte en moest zorgen voor een gebruiksvriendelijke interface voor niet-ERP gebruikers zoals projectleiders en arbeiders op de werkvloer. Ook de sales wilden de informatie uit het ERP systeem gebruiken. Dynamics CRM kwam erbij en het was de eerste keer dat ERP informatie en functionaliteit buiten het ERP systeem kwam en werknemers ermee konden werken zonder dat ze het systeem moesten kennen. Een echte eye opener…. hun ‘front office’ werd geboren.

Dit zette Engicon aan het denken, zij wilden van SharePoint – die toen enkel gebruikt werd als intranet en extranet voor het delen van documenten – een functioneel systeem maken, waarbij kleine apps een gebruiksvriendelijke interface vormden voor het opvragen en wegschrijven van data in het ERP systeem.

Een aantal pogingen later bleek dit een moeizaam proces te zijn binnen het originele SharePoint product. In 2015/2016 startte Ad Ultima Group en Ex Arte met het UltiPoint traject. Een veel sterker en flexibelere SharePoint oplossing die wél een antwoord kon bieden op hun noden.

Een efficiënter en goedkoper ERP systeem dankzij UltiPoint

UltiPoint zorgde voor een complete verandering in de digitale infrastructuur van Engicon. Dit merkten ze vooral tijdens hun AX2012 implementatie, waarbij ze veel dichter bij de standaard functionaliteit konden blijven. Hun front office/back office visie zorgt ook voor minder maar extra getrainde ERP gebruikers. Het andere en overgrotere deel van de werknemers zetten geen voet in het ERP systeem en gebruiken de apps in UltiPoint waar en wanneer ze die nodig hebben.

UltiPoint zorgt voor intense samenwerking rond documenten, data en processen. En dit op een manier waarop zowel intern als extern samengewerkt kan worden, mét de nodige governance. Urenregistratie, documenten rond regularisering, kleine apps zoals enquêtes rond veiligheid op de werkvloer, alles wordt in UltiPoint geïntegreerd. De kracht van dit systeem is dat alle data niet enkel op UltiPoint blijft. Alle data komt samen in het ERP systeem en wordt uitgewisseld op het juiste moment.

Interesse in een front office die de druk op uw ERP systeem wegneemt?

Contacteer ons vrijblijvend.

Het resultaat

  • Een backoffice / frontoffice strategie
  • Opereert daardoor met een lagere ERP kost
  • Kan sneller itereren en nieuwe functionaliteiten toevoegen

Over Engicon

Engicon is fabrikant / aannemer en volledige scope solution provider voor de opslag, behandeling en verwerking van stortgoederen, vloeistoffen en gassen.

  • Sector: metaalverwerking/bewerking
  • Omzet: €81M in 2017
  • Werknemers: 150